Kuukausikatsaus 09/2020

Varallisuus:

Asunto (oma osuuteni) 150 000€

Salkku 3 430€ (+0€)

Puskuri 2 000€ (-700€)

Velat:

Asuntolaina (oma osuuteni) 125 500€ (-420€)

Opintolaina 21 040€ (-150€)

Autolaina 380€ (-380€)

Nettovarallisuus: 8 510€ (+250€)

Syyskuussa hyvä säästötahti katkesi kunnolla ja sain kasvatettua nettovarallisuutta vaivaiset 250€. Ostin kuun alussa rahastoja yhteensä noin 150€:n arvosta, mutta kuun aikana kurssit laskivat sen verran, että viimeisenä päivänä salkun arvo oli sama kuin edellisen kuun lopussa. Kuitenkin erityisesti ärsyttää se, että jouduin ottamaan puskurista rahaa, jotta sain maksettua kaikki syyskuuhun osuneet menot. Mitään yhtä selittävää menoerää ei ollut, vaan sattumalta muutama isompi meno osui syyskuulle. Osa näistä oli terveyteen liittyviä, joita ei voinut ennustaa, osa sukulaisen äkillisen sairauden johdosta johtuvia matkustuskuluja ja osa sitten elokuulle jatkuneesta kesälomasta aiheutuneita kuluja, jotka maksoin pois syyskuussa. Käytän luottokorttia vain niin, että maksan pois koko laskun ja se oli nyt syyskuussa normaalia suurempi.

Toisaalta puskuri on tarkoitettu nimenomaan näitä yllättäviä tilanteita varten ja eiköhän se tästä tule palautumaan normaalin suuruiseksi. Sentään lainat pienenivät suunnitelman mukaan. Ensi kuussa saan autolainani maksettua kokonaan pois, minkä jälkeen olen velkaa enää vain pankille!

Kuukausikatsaus 08/2020

Varallisuus:

Asunto (oma osuuteni) 150 000€

Salkku 3 430€ (+880€)

Puskuri 2 700€ (+1 000€)

Velat:

Asuntolaina (oma osuuteni) 125 920€ (-410€)

Opintolaina 21 190€ (-150€)

Autolaina 760€ (-240€)

Nettovarallisuus: 8 260€ (+2 680€)

Elokuussa jatkoin hyvää säästötahtia ja sain hieman ekstratuloja myymällä tarpeetonta tavaraa. Nämä rahat laitoin säästöön ja sain kasvatettua nettovarallisuutta aika kivan summan! Puskuri alkaa olla hyvällä tasolla, joskin haluan kasvattaa sitä vielä tuostakin. Salkku kasvoi elokuussa myös tuottojen myötä, mutta suurin osa tuosta salkun kasvusta on talletusta. Lainat pienenevät myös tasaisesti ja seuraavaksi aion maksaa autolainan pois luultavasti kahdessa erässä.

Odotan innolla nettovarallisuuden kasvun ensimmäistä merkkipaalua eli 10 000€:n ylitystä! Seuraavassa kuussa kasvu tulee tuskin olemaan näin suurta kuin kahden edellisen kuun aikana, joten tuskin pääsen tuohon vielä syyskuun aikana.

Kuukausikatsaus 07/2020

Varallisuus:

Asunto (oma osuuteni) 150 000€

Salkku 2 550€ (+920€)

Puskuri 1 700€ (+700€)

Velat:

Asuntolaina (oma osuuteni) 126 330€ (-430€)

Opintolaina 21 340€ (150€)

Autolaina 1 000€ (240€)

Nettovarallisuus: 5 580€ (+2 440€)

Heinäkuu meni säästämisen kannalta erinomaisesti ja san kesälomasta huolimatta säästöön todella hyvän summan rahaa. Toki tähän vaikuttaa se, että kesäkuun palkassa oli mukana lomarahat. Olen kuitenkin tyytyväinen siihen, että sain nämä rahat säästöön, enkä ollut päättänyt niille etukäteen mitään muuta käyttökohdetta, kuten joskus aiemmin olen tehnyt. Lisäsin katsaukseen erotuksen edelliseen kuukauteen verrattuna, jotta on helpompi hahmottaa lukuja ja nähdä mistä tuo muutos tulee.

Kesälomalla reissasin ympäri Suomea muutaman viikon, mutta yritin tehdä sen suht edullisesti yöpymällä sukulaisten ja kavereiden luona. Jonkin verran rahaa kului ulkona syömiseen ja majoituksiin, eikä kaikki näistä kuluista näy vielä tässä katsauksessa sillä mm. majoitukset on maksettu luottokortilla jonka lasku saapuu vasta seuraavassa kuussa. Sikäli nämä luvut näyttävät ehkä tässä vaiheessa vähän turhan positiivisilta. Erittelen nämä kulut kuitenkin aina omille kuukausilleen joten kulujen seurannasta näen mitä kaikkia kuluja kesäloman aikana on ollut. Lomani ajoittui sekä heinä- että elokuulle, joten kulutkin sitten jakautuvat kahdelle kuukaudelle.

Sijoitussalkkuni sisältö

Sijoitan osan säästöistäni kuukausisäästämällä muutamaan eri rahastoon. En suinkaan aloittanut sijoittamalla järkevästi pienikuluisiin rahastoihin ja ETF:iin, vaan maksoin aluksi hiukan oppirahoja tekemällä suoria osakepoimintoja ilman kunnollista tietämystä aiheesta. Muutama vuosi sitten aloin seuraamaan sijoitusblogeja ja niistä innostuneena lähdin mukaan mm. kannabisosakkeisiin, osakeanteihin, kryptovaluuttoihin sekä vertaislainoihin. Kaikkiin näihin luonnollisesti lyhyellä tähtäimellä ja lisäksi tein myös suoria osakepoimintoja ihan sinänsä järkeviinkin yhtiöihin mutta ilman sen suurempaa strategiaa. Osa näistä oli tuottoisia kauppoja ja osa sitten vähemmän tuottoisia. Kaiken kaikkiaan jäin onneksi plussalle, mutta päätin näiden käänteiden jälkeen kuitenkin pitäytyä toistaiseksi pitkän tähtäimen strategiassa ja ostaa mahdollisimman pienikuluisia rahastoja ja ETF:ä kuukausisäästämällä. Aloitin tämän vuoden keväällä puhtaalta pöydältä ja esittelen nyt salkkuni.

Tällä hetkellä salkkuni koostuu näistä (arvot 18.7.2020):

iShares Core MSCI World UCITS ETF 434€

Handelsbanken Eurooppa Indeksi 462€

Handelsbanken USA Indeksi 459€

Nordnet Indeksfond Norge 592€

Nordnet Indeksirahasto Suomi 667€

Kovin pienihän se salkku vielä on, mutta mielestäni tässä ollaan jo paremmalla linjalla entiseen ”strategiaan” verrattuna. Aloitin säästämällä superrahastoihin sekä ETF:ään, mutta koska Nordnet lisäsi ETF:n ostamiseen lisäkulun, lopetin siihen säästämisen. Ostan kuukausittain niin pienellä summalla että tämän 2,5€:n kuukausittaisen kulun jälkeen ei ole mitään järkeä jatkaa tämän ETF:n ostamista ainakaan kuukausittain. Tällä hetkellä painotus salkussa on ehkä hiukan liian paljon Euroopassa, joten seuraavaksi aion säästää jonkin aikaa pariin uuteen rahastoon: Nordnet Indeksirahasto Maailma ja Nordnet Indeksirahasto Kehittyvät markkinat. Näissä on pienet kulut, joten ne eivät ole ihan yhtä kustannustehokkaita kuin superrahastot mutta toimivat hyvänä maantieteellisenä hajautuksena salkussani. Parin kuukauden jälkeen uskon että hajautus alkaa olla mielestäni sopiva ja voin jatkaa sijoittamalla suurin piirtein tasaisesti näihin neljään jo omistamaani rahastoon ja kahteen uuteen rahastoon.

Palkkakehitys ja urani ensimmäiset vuodet

Opiskeluajan työpaikkojen palkkataso

Tein töitä opiskeluaikoina kaupan kassalla sekä julkisen puolen toimistossa. Palkkani ei ollut suuri, mutta olin kuitenkin aina tyytyväinen siihen että sain kesätöitä ja monena vuonna sain jatkaa työssäni osa-aikaisena myös koulun ohella joustavasti. Opiskeluaikoina en edes suuremmin miettinyt, että hakemalla jotakin hiukan eri tyyppistä työtä olisin saattanut saada jo silloin parempaa palkkaa. Toki yritin hakea kesätöihin esimerkiksi pankkeihin ja vakuutusyhtiöihin, joihin kauppatieteiden opiskelijoita usein palkataan. Jostain syystä näihin en saanut koskaan edes haastattelua, vaikka luulisin että paperilla olin varsin hyvä hakija. Palkkaa enemmän olisin näitä paikkoja halunnut kokemuksen vuoksi, joten sisänsä kesätöideni palkkaukseen en ollut ikinä tyytymätön. Toimistotyössä sain palkkaa hieman yli 2100 euroa kuukaudessa ja kaupan kassalla palkka vaihteli lisien perusteella. Tein usein viikonloppuja, joista tienasi ihan mukavasti lisien vuoksi. Peruspalkka taisi olla noin 11€ tunnilta, johon sai varsinkin lauantaina ja sunnuntaina hyvät korotukset.

Ala määrittää suoraan monen palkkakehityksen

Osa ystävistäni kävi ammattikorkeakoulun ja siirtyi kokonaan oman alansa töihin jo pari vuotta ennen minua. Onkin ollut mielenkiintoista seurata, miten erilaisia palkkausmalleja eri aloilla on käytössä. Muutama ystäväni työskentelee terveydenhuollossa, jossa palkat ovat käytännössä ennalta määrätyt jo ainakin vuosiksi eteenpäin ja ylenemismahdollisuudet ovat huonot. He siis tiesivät jo valmistuessaan, että palkkataso tulee pysymään suurin piirtein samanlaisena vuosia. En nyt ala käsittelemään tässä tekstissä sitä, miten palkkojen tulisi esimerkiksi terveydenhuollossa kehittyä ja onko palkkataso kohdallaan. Ennemminkin halusin nostaa esiin sen, että ymmärrän palkkojen tilanteen olevan jollain toisella alalla vastavalmistuneelle täysin eri kuin omassa työssäni.

Gradua kirjoittaessani en käyttänyt aikaa työnhakuun tai edes sen pohtimiseen, minkälaiseen työhön yrittäisin hakeutua valmistumisen jälkeen. Halusin saada gradun nopeasti valmiiksi ja opinnot päätökseen. Sainkin gradun tehtyä melko kivuttomasti ja sen jälkeen alkoi työpaikan metsästys. Opiskelin kauppakorkeassa pääaineena taloustiede. Tämän lisäksi kävin monipuolisesti kursseja toisista kauppisaiheista, matematiikasta, tietojenkäsittelystä ja jopa psykologiasta, mutta en ollut siltikään yhtään varma siitä minkälaista työtä haluaisin tehdä. Olin kiinnostunut hyvin monenlaisista asioista, mutta en erityisen selkeästi mistään.

Tässä vaiheessa päätin, että on parempi hakea monipuolisesti erilaisia työpaikkoja ja kokeilla tuntuuko työ yhtään sopivalta. Olin varautunut siihen, että ensimmäisten vuosien aikana tulen mahdollisesti vaihtamaan työpaikkaa useampaan kertaan. Ainoa kriteeri työpaikalle oli, että halusin päästä tekemään jotakin loogista ajattelua vaativaa ja itseäni kehittävää. Hain muistaakseni noin 20:tä työpaikkaa ja sain lopulta muutaman haastattelun. Näistä yhdessä olisi hyötyä eräästä tietojenkäsittelyn aihepiirin ymmärryksestä ja koska olin juuri sattumalta käynyt kurssin tästä aiheesta ja se oli mielestäni ihan mielenkiintoista, hain paikkaa ja sain sen. Minulla ei ollut alasta mitään kokemusta enkä suoraan sanoen tiennyt tämäntapaisen työn olemassaolostakaan ennen kuin hain työpaikkaa.

Palkkakehitys nykyisessä työssäni

Tässä vaiheessa pääsemme tekstin aiheeseen eli palkkatasoon. Alkupalkkani oli hiukan yli 3000 euroa. Tämä on hieman vähemmän kuin esimerkiksi Suomen ekonomiliiton suositus vastavalmistuneelle, mutta itse olin palkkaan hyvin tyytyväinen. Minulle tehtiin jo heti alussa selväksi että tässä työssä palkkakehitys voi olla nopeaa, joten alkupalkkaan ei kannata liikaa takertua. Lisäksi opiskelijalle 3000:n euron palkka tuntui hurjan suurelta. Yritin myös aluksi varautua siihen, että työ ei välttämättä sopisi minulle enkä halunnut jäädä työpaikkaan pelkästään palkkakehityksen toivossa.

Kirjoitan työstäni jossakin vaiheessa varmasti enemmän, mutta nyt mainitsen sen että jäin lopulta kyseiseen työhön ja teen sitä edelleen. Olen IT-alalla ja teen mielestäni juuri itselleni sopivaa, mielenkiintoista ja kehittävää työtä. Pyysin ensimmäisen palkankorotuksen reilun puolen vuoden jälkeen ja sain palkan nousemaan noin 3800 euroon. Toisen vuoden jälkeen pyysin ja sain toisen korotuksen ja nyt palkkani on noin 4300 euroa. Olen tehnyt saman tyyppistä työtä koko ajan, joskin nyt aivan viime kuukausina olen ottanut enemmän vastuuta ja työnkuvani on muuttunut sen verran että pyydän seuraavaa korotusta taas syksyllä. Aiemmissa korotuksissa minulla ei ole ollut mitään varsinaisia syitä palkan nousemiselle. Toki hyvin tehty työ on hyvä syy, mutta nyt koen että minulla on vielä paremmat perustelut palkkaneuvotteluille.

Palkkani on tällä hetkellä saman verran kuin isälläni, joka jää pian eläkkeelle. Äitini palkkatason ylitin jo ensimmäisen työvuoden jälkeen. He ovat olleet hyvin eri tyyppisillä aloilla eikä palkkoja ehkä ole järkevää suoraan vertailla. Onhan se kuitenkin huvittavaa, että syksyllä saatan olla perheeni suurituloisin, vaikka olen vielä huomattavasti nuorempi kuin sisarukseni. Tiedostan että tähän on vaikuttanut suuresti se, että minun on aina oletettu menevän korkeakouluun ja kotona opiskelua on arvostettu, vaikka vanhempani eivät olekaan korkeakoulutettuja. Tällä on varmasti ollut suuri vaikutus siihen, että olen tähdännyt yliopistoon ja sieltä sitten taas päätynyt hyväpalkkaiselle alalle.

Olen tällä hetkellä tyytyväinen palkkaani ja erityisesti palkkakehitykseen. Toisaalta uskon tahdin hidastuvan nyt, enkä varmasti tule saamaan yhtä suuria korotuksia vuosittain kuin tähän asti olen saanut. Ja tämä on hyvin ymmärrettävää. Minulla on urallani mahdollisuus edetä esimerkiksi esimiestehtäviin, joista sitten taas maksetaan enemmän. Tässä vaiheessa olen kuitenkin tyytyväinen sekä työnkuvaani että palkkaani.

Menojen seurannan ensimmäiset tulokset

Aloitin helmikuussa kaikkien menojeni seurannan, ja nyt viiden täyden kuukauden jälkeen luvuista voi jo päätelläkin jotain. Kulutus on ollut suurempaa kuin olisin arvellut, keskimäärin 1 400€ kuukaudessa. Tässä luvussa on menot ilman lainojen lyhennyksiä, eli asumisesta esimerkiksi vastike, asuntolainan korot, sähkö yms. Kulutuksen suuruuden toki osasin päätelläkin jo siitä että aiemmin en ole saanut säästöön niin paljoa kuin tuloillani ja kulutuksellani mielestäni olisi kuulunut saada. Johonkin se raha on mennyt ja nyt kulujen seurannan kautta voin päätellä mihin.

Jaoin kulutuksen viiteen osaan: asuminen, auto, ruoka, harrastus ja sekalaiset. Näistä erityisesti ruoka- ja harrastuskategoriassa olen arvioinut kulutuksen alhaisemmaksi kuin se on. Myös sekalaiset-kategoriassa on enemmän menoja kuin olisin arvioinut ennen seurantaa, mutta siinä toisaalta alkoi näkyä seurannan vaikutus jo heti kevään aikana. Ilman tätä seurantaa sekalaiset kulut olisivat vielä suuremmat. Nyt olen harkinnut hankintoja tarkemmin ja olen ihan tyytyväinen tähän kulutuksen tasoon. Ruoka- ja harrastusmenot sen sijaan kaipaisivat hieman leikkuria ja aionkin yrittää pienentää näitä menoeriä jatkossa.

Yksittäiset suuremman kulutuksen kuukaudet maaliskuu ja kesäkuu selittyvät lomamatkoilla, joiden kaikki kulut tulivat kyseisille kuukausille. Myös asumismenot olivat näiden kuukausien aikana korkeammat eli sattumalta vesi-, sähkö tai vakuutuslasku on osunut näille kuukausille. Jos vertaan tätä kulutustasoa toisissa sijoitus- ja talousaiheisissa blogeissa näkemääni, huomaan että kaikissa kategorioissa olisi parantamisen varaa. Voisin asua edullisemmin, syödä halvempaa ruokaa, luopua autosta, harrastaa jotakin edullisempaa ja karsia muusta kulutuksesta. Jos kuitenkin katson tätä asiaa omien preferenssieni kautta, ruokamenot, harrastusmenot ja sekalaiset menot ovat ainoat joihin haluan juuri nyt keskittyä. En ole valmis muuttamaan edullisempaan asuntoon enkä harrastuksen vuoksi voi luopua autosta.

Sen sijaan ruokamenot ovat omasta mielestäni turhia menoja, sillä terveellistä kotiruokaa pitäisi pystyä tekemään paljon halvemmallakin. Syön lisäksi kasvispainotteisesti, joten ruokaan kuukausittain kuluttamani määrä on aivan liian suuri. Maaliskuun suuremmat ruokakulut selittyvät lomamatkalla, joka aiheutti paljon normaalia suuremman määrän ravintolassa syömistä. Harrastusmenot taas osasin arvioida korkeiksi jo ennen seurantaa, mutta summien suuruus oli silti enemmän kuin olisin arvioinut. Seuraavien kuukausien aikana haluankin saada ruokaan, harrastukseen ja sekalaisiin kuluihin käyttämääni rahasummaa pienemmäksi. Tavoitteeni on saada seuraavan puolen vuoden harrastuskulut ja ruokakulut laskettua tasolle 200€/kk.

Helmikuu

Asuminen: 316

Ruoka: 284,57

Auto 70,01

Harrastus 329,26

Sekalaiset 174,11

Yhteensä 1 173,95

Maaliskuu

Asuminen: 316

Ruoka: 450,09

Auto 151,40

Harrastus 463,37

Sekalaiset 335,29

Yhteensä 1 716,15

Huhtikuu

Asuminen: 448,5

Ruoka: 336,87

Auto 121,88

Harrastus 241,11

Sekalaiset 44,04

Yhteensä 1 193,40

Toukokuu

Asuminen: 316

Ruoka: 284,56

Auto 201,60

Harrastus 144,09

Sekalaiset 200,68

Yhteensä 1 147,74

Kesäkuu

Asuminen: 486

Ruoka: 348,52

Auto 249,02

Harrastus 225,31

Sekalaiset 458,26

Yhteensä 1 767,11

Seurantakauden kuukausikulutuksen keskiarvo: 1 399,47€

Kuukausikatsaus 06/2020

Varallisuus:

Asunto (oma osuuteni) 150 000€

Salkku 1 630€

Puskuri 1 000€

Velat:

Asuntolaina (oma osuuteni) 126 760€

Opintolaina 21 490€

Autolaina 1 240€

Nettovarallisuus: 3140€

Kesäkuussa tuloni ja menoni olivat tavallista luokkaa ja sain kasvatettua salkkua muutamilla satasilla. Parempaankin olisin pystynyt jos olisin ollut vielä säästeliäämpi. Prosentuaalisesti nettovarallisuuden nousu on kuitenkin ihan mukava, harmi vaan että puhutaan niin pienistä summista.

Nyt tilille on tullut myös kesäkuun palkka, joka onkin tähänastisen urani suurin sillä se sisältää myös tämän kesän lomarahat. En millään malttaisi odottaa, että saan katsoa lukujen muodossa ensi kuun lopun tilanteen, sillä uskon saavani tästä palkasta suurimman osan säästöön.

Kuukausikatsaus 05/2020

Luvassa on blogin ensimmäinen tilannekatsaus, jännittävää!

Aion seurata varallisuuteni kehitystä kerran kuussa kuukausikatsauksen muodossa, kuten sijoitusblogeissa on tapana. Olen pitänyt kirjaa menoistani ja tuloistani tämän vuoden alusta lähtien, joten voin kirjoittaa nyt hieman jälkikäteenkin tilannekatsauksen viime kuusta. Voi olla että tämä esitystapa tulee vielä muuttumaan, mutta tässä on lukuina omistukseni ja lainani:

Varallisuus:

Asunto (oma osuuteni): 150 000€

Salkku 1 120€

Puskuri 1 000€

Velat:

Asuntolaina 127 180€

Opintolaina 21 620€

Autolaina 1 480€

Nettovarallisuus: 1 840€

Siinä se nyt on kaiken kansan nähtävillä, varallisuuteni. Asunnon arvoa on vähän hankala lähteä arvioimaan tämän korona-pandemian aikana, mutta lasken tuon nyt sen mukaan mitä itse suunnilleen maksoimme. Autoa en laske varallisuudeksi, koska sen arvo kuitenkin tippuu jatkuvasti eikä se ole kovin arvokas alunperinkään. Autolainasta mainitsen että se on kuluton laina eli vanhemmilta lainattu raha joka ei kasva korkoa.

Voisin kertoa näistä luvuista vielä sen verran että opintolainaa on kertynyt osittain elämisestä opiskeluaikana ja osittain siksi että nostin sitä ASP-tilille, jonka käytin sitten asunnon ostamiseen. Ilman opintolainaa en olisi pystynyt keräämään tarpeeksi suurta käsirahaa, joten tein nyt sitten tällaisen peliliikkeen. Valmistuin ajallaan, joten siltäkin kannalta lainan nostaminen oli hyvä vaihtoehto. Toki noita elämiseen käytettyjä lainoja olisi voinut olla vähemmän jos en olisi esimerkiksi matkustellut ja käynyt vaihdossa opiskeluaikana. Autolainaa on jäljellä 1480€, ja koska lyhennän sitä 240€ kuukaudessa, sen maksamiseen ei enää mene kovin montaa kuukautta. Autolainan loppumisen jälkeen senkin summan meinaan laittaa salkkuun kasvamaan.

Kirjoitan oman tesktin tuloistani ja toisaalta kulutuksestani, mutta voin jo tässä paljastaa että lainat lyhenevät näin:

Asuntolainan lyhennys 420€/kk

Opintolainan lyhennys 150€/kk

Autolainan lyhennys 240€/kk

Tavoitteena onnellisuus

Koen vahvasti kuuluvani siihen milleniaalien ryhmään, jotka tähtäävät onnellisuuden löytämiseen. Siihen, jonka työpaikan valinnassa vaakakupissa palkkaa enemmän painaa työn mielenkiintoisuus ja merkityksellisyys ja jolle vapaa-ajan ja työn tasapaino on tärkeää vaikka omaa perhettä ei vielä olekaan.

Siirryin pari vuotta sitten työelämään ja ostin asunnon yhdessä puolisoni kanssa. Moni asia, joista opiskeluaikoina haaveilin on nyt toteutunut, joten on hyvä aika tarkastella pidemmän aikavälin tavoitteita ja haaveita elämälle.

Tavoitteena taloudellinen riippumattomuus

Tässä tekstissä käsittelen ajatuksiani tulevaisuuden tavoitteista. Tulet huomaamaan että ne eivät ole vielä aivan kristallinkirkkaita. Olen lukenut jo vuosia erilaisia talousblogeja ja kiinnostunut taloudellisen riippumattomuuden tavoittelusta. Vapaus jättäytyä halutessaan pois työelämästä kieltämättä vaikuttaa erinomaiselta tavoitteelta, mutta onko se vapaus lopulta se mikä johtaa onnellisuuteen? Vai johtaako se kenties siihen että elämästä tulee ”sitten kun”-elämää, jossa odotetaan eläköitymistä niin ettei huomata ajan kulumista eikä tehdä mitään, koska kaikki raha on säästettävä tulevaisuuden varalle? Lisäksi minua mietityttää miten taloudellinen riippumattomuus toimii parisuhteessa, jossa vain toinen tavoittelee sitä. Onko mahdollista ”tehdä mitä huvittaa” jos kuitenkin jakaa elämänsä työssäkäyvän puolison kanssa.

Koska tämä täydellinen taloudellinen riippumattomuus ei ehkä ole sitä mitä itse tässä vaiheessa haluan lähteä tavoittelemaan, olen päätynyt pohtimaan jonkinlaisen osittaisen riippumattomuuden tavoittelua. En tiedä onko tälle joku oma terminsä, voi hyvin ollakin. Teen jo tällä hetkellä mielenkiintoista tietotyötä jota pystyn käytännössä tekemään mistä tahansa nettiyhteyden päästä. Tämä itsessään on jo minulle hyvin merkittävää ja viihdynkin erinomaisesti nykyisessä työssäni. Tuskin tämä kuitenkaan loputtomasti yhtä mukavana jatkuu, joten haluaisin mahdollistaa itselleni tulevaisuudessa enemmän pelivaraa työnteon suhteen. Nykyistä työtäni voisi jo nyt tehdä helposti vain sen verran kuin haluaa ja uskon että tulevaisuudessa se onnistuu myös hyvin. Voisin siis halutessani jättäytyä tekemään juuri sen pituista viikkoa kuin haluan tai tehdä esimerkiksi projektiluontoisesti töitä vain välillä.

Vai sittenkin harrastuksesta työ

Lisäksi mielessäni on pyörinyt harrastuksen muuttaminen osittaiseksi työksi, mutta siihen liittyy myös riskinsä siitä että koko hommasta menee maku työn myötä. Tämä voisi kuitenkin olla yksi pidemmän aikavälin tavoitteista siten että en yrittäisikään elää kokonaan harrastuksen luomien tulojen avulla vaan yhdistäisin sen säästöistä ja osittaisesta palkkatyöstä koostuvaan tulovirtaan. Tällöin voisin käyttää enemmän aikaa siihen mistä nautin kaikkein eniten, mutta en kuitenkaan eläisi pelkästään sen varassa.

En siis usko, että tulisin onnelliseksi pelkästään taloudellisen riippumattomuuden saavuttamisesta, vaan aion tavoitella jonkinlaista varallisuustasoa, joka mahdollistaa osittaisen työviikon teon ja harrastuksella tienaamisen yhdistelmän. Tätä pitää ehdottomasti vielä hioa, mutta tämä olisi nyt alustava pitkän aikavälin suunnitelma. Huvittavaa on, että kun kaiken opiskelun ja työnhaun jälkeen olen päässyt vihdoin työelämään vakituiseen työhön josta vielä nautin, alan haaveilla osa-aika- ja pätkätöistä.

Seuraavissa teksteissä aion keskittyä enemmän ihan suoriin lukuihin. Käyn läpi nykyisen varallisuustilanteen ja lasken säästötavoitteet lyhyellä ja pitkällä tähtäimellä. Lisäksi aion yrittää laskea hieman aikataulua siitä milloin osittaiseen työviikkoon voisi olla mahdollista siirtyä. Muita aiheita joita aion tässä blogissa käsitellä on säästäminen ja sijoittaminen, minimalismi ja mahdollisesti hyvinvointiin / terveellisiin elämäntapoihin liittyvät asiat.

Kiitos kun luit tekstini ja toivottavasti viihdyt blogissani! Otan enemmän kuin mielelläni vastaan kommentteja ja palautetta niin teksteistäni kuin blogin toteutuksestakin. En ole ennen kirjoittanut blogia, joten kaikki palaute tulee tarpeeseen.