Palkkakehitys ja urani ensimmäiset vuodet

Opiskeluajan työpaikkojen palkkataso

Tein töitä opiskeluaikoina kaupan kassalla sekä julkisen puolen toimistossa. Palkkani ei ollut suuri, mutta olin kuitenkin aina tyytyväinen siihen että sain kesätöitä ja monena vuonna sain jatkaa työssäni osa-aikaisena myös koulun ohella joustavasti. Opiskeluaikoina en edes suuremmin miettinyt, että hakemalla jotakin hiukan eri tyyppistä työtä olisin saattanut saada jo silloin parempaa palkkaa. Toki yritin hakea kesätöihin esimerkiksi pankkeihin ja vakuutusyhtiöihin, joihin kauppatieteiden opiskelijoita usein palkataan. Jostain syystä näihin en saanut koskaan edes haastattelua, vaikka luulisin että paperilla olin varsin hyvä hakija. Palkkaa enemmän olisin näitä paikkoja halunnut kokemuksen vuoksi, joten sisänsä kesätöideni palkkaukseen en ollut ikinä tyytymätön. Toimistotyössä sain palkkaa hieman yli 2100 euroa kuukaudessa ja kaupan kassalla palkka vaihteli lisien perusteella. Tein usein viikonloppuja, joista tienasi ihan mukavasti lisien vuoksi. Peruspalkka taisi olla noin 11€ tunnilta, johon sai varsinkin lauantaina ja sunnuntaina hyvät korotukset.

Ala määrittää suoraan monen palkkakehityksen

Osa ystävistäni kävi ammattikorkeakoulun ja siirtyi kokonaan oman alansa töihin jo pari vuotta ennen minua. Onkin ollut mielenkiintoista seurata, miten erilaisia palkkausmalleja eri aloilla on käytössä. Muutama ystäväni työskentelee terveydenhuollossa, jossa palkat ovat käytännössä ennalta määrätyt jo ainakin vuosiksi eteenpäin ja ylenemismahdollisuudet ovat huonot. He siis tiesivät jo valmistuessaan, että palkkataso tulee pysymään suurin piirtein samanlaisena vuosia. En nyt ala käsittelemään tässä tekstissä sitä, miten palkkojen tulisi esimerkiksi terveydenhuollossa kehittyä ja onko palkkataso kohdallaan. Ennemminkin halusin nostaa esiin sen, että ymmärrän palkkojen tilanteen olevan jollain toisella alalla vastavalmistuneelle täysin eri kuin omassa työssäni.

Gradua kirjoittaessani en käyttänyt aikaa työnhakuun tai edes sen pohtimiseen, minkälaiseen työhön yrittäisin hakeutua valmistumisen jälkeen. Halusin saada gradun nopeasti valmiiksi ja opinnot päätökseen. Sainkin gradun tehtyä melko kivuttomasti ja sen jälkeen alkoi työpaikan metsästys. Opiskelin kauppakorkeassa pääaineena taloustiede. Tämän lisäksi kävin monipuolisesti kursseja toisista kauppisaiheista, matematiikasta, tietojenkäsittelystä ja jopa psykologiasta, mutta en ollut siltikään yhtään varma siitä minkälaista työtä haluaisin tehdä. Olin kiinnostunut hyvin monenlaisista asioista, mutta en erityisen selkeästi mistään.

Tässä vaiheessa päätin, että on parempi hakea monipuolisesti erilaisia työpaikkoja ja kokeilla tuntuuko työ yhtään sopivalta. Olin varautunut siihen, että ensimmäisten vuosien aikana tulen mahdollisesti vaihtamaan työpaikkaa useampaan kertaan. Ainoa kriteeri työpaikalle oli, että halusin päästä tekemään jotakin loogista ajattelua vaativaa ja itseäni kehittävää. Hain muistaakseni noin 20:tä työpaikkaa ja sain lopulta muutaman haastattelun. Näistä yhdessä olisi hyötyä eräästä tietojenkäsittelyn aihepiirin ymmärryksestä ja koska olin juuri sattumalta käynyt kurssin tästä aiheesta ja se oli mielestäni ihan mielenkiintoista, hain paikkaa ja sain sen. Minulla ei ollut alasta mitään kokemusta enkä suoraan sanoen tiennyt tämäntapaisen työn olemassaolostakaan ennen kuin hain työpaikkaa.

Palkkakehitys nykyisessä työssäni

Tässä vaiheessa pääsemme tekstin aiheeseen eli palkkatasoon. Alkupalkkani oli hiukan yli 3000 euroa. Tämä on hieman vähemmän kuin esimerkiksi Suomen ekonomiliiton suositus vastavalmistuneelle, mutta itse olin palkkaan hyvin tyytyväinen. Minulle tehtiin jo heti alussa selväksi että tässä työssä palkkakehitys voi olla nopeaa, joten alkupalkkaan ei kannata liikaa takertua. Lisäksi opiskelijalle 3000:n euron palkka tuntui hurjan suurelta. Yritin myös aluksi varautua siihen, että työ ei välttämättä sopisi minulle enkä halunnut jäädä työpaikkaan pelkästään palkkakehityksen toivossa.

Kirjoitan työstäni jossakin vaiheessa varmasti enemmän, mutta nyt mainitsen sen että jäin lopulta kyseiseen työhön ja teen sitä edelleen. Olen IT-alalla ja teen mielestäni juuri itselleni sopivaa, mielenkiintoista ja kehittävää työtä. Pyysin ensimmäisen palkankorotuksen reilun puolen vuoden jälkeen ja sain palkan nousemaan noin 3800 euroon. Toisen vuoden jälkeen pyysin ja sain toisen korotuksen ja nyt palkkani on noin 4300 euroa. Olen tehnyt saman tyyppistä työtä koko ajan, joskin nyt aivan viime kuukausina olen ottanut enemmän vastuuta ja työnkuvani on muuttunut sen verran että pyydän seuraavaa korotusta taas syksyllä. Aiemmissa korotuksissa minulla ei ole ollut mitään varsinaisia syitä palkan nousemiselle. Toki hyvin tehty työ on hyvä syy, mutta nyt koen että minulla on vielä paremmat perustelut palkkaneuvotteluille.

Palkkani on tällä hetkellä saman verran kuin isälläni, joka jää pian eläkkeelle. Äitini palkkatason ylitin jo ensimmäisen työvuoden jälkeen. He ovat olleet hyvin eri tyyppisillä aloilla eikä palkkoja ehkä ole järkevää suoraan vertailla. Onhan se kuitenkin huvittavaa, että syksyllä saatan olla perheeni suurituloisin, vaikka olen vielä huomattavasti nuorempi kuin sisarukseni. Tiedostan että tähän on vaikuttanut suuresti se, että minun on aina oletettu menevän korkeakouluun ja kotona opiskelua on arvostettu, vaikka vanhempani eivät olekaan korkeakoulutettuja. Tällä on varmasti ollut suuri vaikutus siihen, että olen tähdännyt yliopistoon ja sieltä sitten taas päätynyt hyväpalkkaiselle alalle.

Olen tällä hetkellä tyytyväinen palkkaani ja erityisesti palkkakehitykseen. Toisaalta uskon tahdin hidastuvan nyt, enkä varmasti tule saamaan yhtä suuria korotuksia vuosittain kuin tähän asti olen saanut. Ja tämä on hyvin ymmärrettävää. Minulla on urallani mahdollisuus edetä esimerkiksi esimiestehtäviin, joista sitten taas maksetaan enemmän. Tässä vaiheessa olen kuitenkin tyytyväinen sekä työnkuvaani että palkkaani.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: