Menojen seurannan ensimmäiset tulokset

Aloitin helmikuussa kaikkien menojeni seurannan, ja nyt viiden täyden kuukauden jälkeen luvuista voi jo päätelläkin jotain. Kulutus on ollut suurempaa kuin olisin arvellut, keskimäärin 1 400€ kuukaudessa. Tässä luvussa on menot ilman lainojen lyhennyksiä, eli asumisesta esimerkiksi vastike, asuntolainan korot, sähkö yms. Kulutuksen suuruuden toki osasin päätelläkin jo siitä että aiemmin en ole saanut säästöön niin paljoa kuin tuloillani ja kulutuksellani mielestäni olisi kuulunut saada. Johonkin se raha on mennyt ja nyt kulujen seurannan kautta voin päätellä mihin.

Jaoin kulutuksen viiteen osaan: asuminen, auto, ruoka, harrastus ja sekalaiset. Näistä erityisesti ruoka- ja harrastuskategoriassa olen arvioinut kulutuksen alhaisemmaksi kuin se on. Myös sekalaiset-kategoriassa on enemmän menoja kuin olisin arvioinut ennen seurantaa, mutta siinä toisaalta alkoi näkyä seurannan vaikutus jo heti kevään aikana. Ilman tätä seurantaa sekalaiset kulut olisivat vielä suuremmat. Nyt olen harkinnut hankintoja tarkemmin ja olen ihan tyytyväinen tähän kulutuksen tasoon. Ruoka- ja harrastusmenot sen sijaan kaipaisivat hieman leikkuria ja aionkin yrittää pienentää näitä menoeriä jatkossa.

Yksittäiset suuremman kulutuksen kuukaudet maaliskuu ja kesäkuu selittyvät lomamatkoilla, joiden kaikki kulut tulivat kyseisille kuukausille. Myös asumismenot olivat näiden kuukausien aikana korkeammat eli sattumalta vesi-, sähkö tai vakuutuslasku on osunut näille kuukausille. Jos vertaan tätä kulutustasoa toisissa sijoitus- ja talousaiheisissa blogeissa näkemääni, huomaan että kaikissa kategorioissa olisi parantamisen varaa. Voisin asua edullisemmin, syödä halvempaa ruokaa, luopua autosta, harrastaa jotakin edullisempaa ja karsia muusta kulutuksesta. Jos kuitenkin katson tätä asiaa omien preferenssieni kautta, ruokamenot, harrastusmenot ja sekalaiset menot ovat ainoat joihin haluan juuri nyt keskittyä. En ole valmis muuttamaan edullisempaan asuntoon enkä harrastuksen vuoksi voi luopua autosta.

Sen sijaan ruokamenot ovat omasta mielestäni turhia menoja, sillä terveellistä kotiruokaa pitäisi pystyä tekemään paljon halvemmallakin. Syön lisäksi kasvispainotteisesti, joten ruokaan kuukausittain kuluttamani määrä on aivan liian suuri. Maaliskuun suuremmat ruokakulut selittyvät lomamatkalla, joka aiheutti paljon normaalia suuremman määrän ravintolassa syömistä. Harrastusmenot taas osasin arvioida korkeiksi jo ennen seurantaa, mutta summien suuruus oli silti enemmän kuin olisin arvioinut. Seuraavien kuukausien aikana haluankin saada ruokaan, harrastukseen ja sekalaisiin kuluihin käyttämääni rahasummaa pienemmäksi. Tavoitteeni on saada seuraavan puolen vuoden harrastuskulut ja ruokakulut laskettua tasolle 200€/kk.

Helmikuu

Asuminen: 316

Ruoka: 284,57

Auto 70,01

Harrastus 329,26

Sekalaiset 174,11

Yhteensä 1 173,95

Maaliskuu

Asuminen: 316

Ruoka: 450,09

Auto 151,40

Harrastus 463,37

Sekalaiset 335,29

Yhteensä 1 716,15

Huhtikuu

Asuminen: 448,5

Ruoka: 336,87

Auto 121,88

Harrastus 241,11

Sekalaiset 44,04

Yhteensä 1 193,40

Toukokuu

Asuminen: 316

Ruoka: 284,56

Auto 201,60

Harrastus 144,09

Sekalaiset 200,68

Yhteensä 1 147,74

Kesäkuu

Asuminen: 486

Ruoka: 348,52

Auto 249,02

Harrastus 225,31

Sekalaiset 458,26

Yhteensä 1 767,11

Seurantakauden kuukausikulutuksen keskiarvo: 1 399,47€

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: