Tavoitteena onnellisuus

Koen vahvasti kuuluvani siihen milleniaalien ryhmään, jotka tähtäävät onnellisuuden löytämiseen. Siihen, jonka työpaikan valinnassa vaakakupissa palkkaa enemmän painaa työn mielenkiintoisuus ja merkityksellisyys ja jolle vapaa-ajan ja työn tasapaino on tärkeää vaikka omaa perhettä ei vielä olekaan.

Siirryin pari vuotta sitten työelämään ja ostin asunnon yhdessä puolisoni kanssa. Moni asia, joista opiskeluaikoina haaveilin on nyt toteutunut, joten on hyvä aika tarkastella pidemmän aikavälin tavoitteita ja haaveita elämälle.

Tavoitteena taloudellinen riippumattomuus

Tässä tekstissä käsittelen ajatuksiani tulevaisuuden tavoitteista. Tulet huomaamaan että ne eivät ole vielä aivan kristallinkirkkaita. Olen lukenut jo vuosia erilaisia talousblogeja ja kiinnostunut taloudellisen riippumattomuuden tavoittelusta. Vapaus jättäytyä halutessaan pois työelämästä kieltämättä vaikuttaa erinomaiselta tavoitteelta, mutta onko se vapaus lopulta se mikä johtaa onnellisuuteen? Vai johtaako se kenties siihen että elämästä tulee ”sitten kun”-elämää, jossa odotetaan eläköitymistä niin ettei huomata ajan kulumista eikä tehdä mitään, koska kaikki raha on säästettävä tulevaisuuden varalle? Lisäksi minua mietityttää miten taloudellinen riippumattomuus toimii parisuhteessa, jossa vain toinen tavoittelee sitä. Onko mahdollista ”tehdä mitä huvittaa” jos kuitenkin jakaa elämänsä työssäkäyvän puolison kanssa.

Koska tämä täydellinen taloudellinen riippumattomuus ei ehkä ole sitä mitä itse tässä vaiheessa haluan lähteä tavoittelemaan, olen päätynyt pohtimaan jonkinlaisen osittaisen riippumattomuuden tavoittelua. En tiedä onko tälle joku oma terminsä, voi hyvin ollakin. Teen jo tällä hetkellä mielenkiintoista tietotyötä jota pystyn käytännössä tekemään mistä tahansa nettiyhteyden päästä. Tämä itsessään on jo minulle hyvin merkittävää ja viihdynkin erinomaisesti nykyisessä työssäni. Tuskin tämä kuitenkaan loputtomasti yhtä mukavana jatkuu, joten haluaisin mahdollistaa itselleni tulevaisuudessa enemmän pelivaraa työnteon suhteen. Nykyistä työtäni voisi jo nyt tehdä helposti vain sen verran kuin haluaa ja uskon että tulevaisuudessa se onnistuu myös hyvin. Voisin siis halutessani jättäytyä tekemään juuri sen pituista viikkoa kuin haluan tai tehdä esimerkiksi projektiluontoisesti töitä vain välillä.

Vai sittenkin harrastuksesta työ

Lisäksi mielessäni on pyörinyt harrastuksen muuttaminen osittaiseksi työksi, mutta siihen liittyy myös riskinsä siitä että koko hommasta menee maku työn myötä. Tämä voisi kuitenkin olla yksi pidemmän aikavälin tavoitteista siten että en yrittäisikään elää kokonaan harrastuksen luomien tulojen avulla vaan yhdistäisin sen säästöistä ja osittaisesta palkkatyöstä koostuvaan tulovirtaan. Tällöin voisin käyttää enemmän aikaa siihen mistä nautin kaikkein eniten, mutta en kuitenkaan eläisi pelkästään sen varassa.

En siis usko, että tulisin onnelliseksi pelkästään taloudellisen riippumattomuuden saavuttamisesta, vaan aion tavoitella jonkinlaista varallisuustasoa, joka mahdollistaa osittaisen työviikon teon ja harrastuksella tienaamisen yhdistelmän. Tätä pitää ehdottomasti vielä hioa, mutta tämä olisi nyt alustava pitkän aikavälin suunnitelma. Huvittavaa on, että kun kaiken opiskelun ja työnhaun jälkeen olen päässyt vihdoin työelämään vakituiseen työhön josta vielä nautin, alan haaveilla osa-aika- ja pätkätöistä.

Seuraavissa teksteissä aion keskittyä enemmän ihan suoriin lukuihin. Käyn läpi nykyisen varallisuustilanteen ja lasken säästötavoitteet lyhyellä ja pitkällä tähtäimellä. Lisäksi aion yrittää laskea hieman aikataulua siitä milloin osittaiseen työviikkoon voisi olla mahdollista siirtyä. Muita aiheita joita aion tässä blogissa käsitellä on säästäminen ja sijoittaminen, minimalismi ja mahdollisesti hyvinvointiin / terveellisiin elämäntapoihin liittyvät asiat.

Kiitos kun luit tekstini ja toivottavasti viihdyt blogissani! Otan enemmän kuin mielelläni vastaan kommentteja ja palautetta niin teksteistäni kuin blogin toteutuksestakin. En ole ennen kirjoittanut blogia, joten kaikki palaute tulee tarpeeseen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: